Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gy.I.K.

Mi az ERP (Enterprise Resource Planning – ERP – Integrált vállalatirányítási rendszer)?
Köznyelvi használatban a vállalatirányítási információs vagy integrált vállalatirányítási rendszereket értjük e fogalom alatt. Valamely vállalat tranzakcióira vonatkozó információk koordinált és folyamatos beszerzését, feldolgozását, tárolását és szolgáltatását végző személyek, tevékenységek, valamint a funkciók ellátását lehetővé tevő hardver- és szoftvereszközök összessége. (Megj.: valójában helytelen az ERP elnevezés, mivel az egy szűkebb kategória. Az ERP a vállalati funkcionalitást megvalósító erőforrás-tervező, integrált vállalatirányítási [corporate governance] információs rendszer.)
Mit jelent az EDI (Electronic Data Interchange)?
Az elektronikus adatcsere szigorúan strukturált üzeneteknek számítógépek közötti, emberi közreműködés nélküli cseréje. Az elektronikus dokumentumokat, amelyek a szigorúan formázott üzeneteket reprezentálják, a küldőtől a fogadóig tetszőleges távközlési csatornán vagy fizikai tárolóeszközön el lehet juttatni. Kiemelkedő szerepe van a szállítólevelek küldésénél, elektronikus számlázásnál, banki átutalásoknál, elektronikus adóbevallásnál stb. Ennek megfelelően az elektronikus adatcserének iparágaknak megfelelően több megvalósítása, szabványa ismert (pl. Odette, VDA, EDIFACT).
Van az abas vállalatirányítási rendszernek demo verziója?
Technikailag lehetséges lenne demo verziót létrehozni, azonban a rendszer működésére vonatkozó képzés és adatok nélkül nagyon nehéz lenne vele bármit kezdeni.
Milyen operációs rendszert javasolnak működtető környezetként?
Egyértelműen a Linux valamely verzióját javasoljuk – de a rendszer platformfüggetlen, így más környezetben is tökéletesen működőképes.
HTML (HyperText Markup Language):
A HTML egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, mára internetes szabvánnyá vált a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával.
Mandant?
Adatbázis. Az egyes mandantok az egyes adatbázisokat jelentik, amelyek az installációban szerepelnek, pl. demo mandant (demo adatbázis), erp mandant (erp adatbázis).
Interfész?
Kapcsolódási pont. A külső alkalmazások és az abas közötti összeköttetést, kommunikációt teszik lehetővé. Több interfész is lehet az abas adatbázisai és más külső alkalmazások között.
Mi az a CRM rendszer (Customer Relationship Management – ügyfélkapcsolat-kezelés)?
Az ügyfélkapcsolat-kezelés fogalma egy cég partnerei felé irányuló folyamatainak leírására vonatkozik. A CRM szoftver célja, hogy ezeket a folyamatokat támogassa, illetve hogy a jelenlegi és potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat tárolja.
A CRM-folyamatok köre magába foglal minden olyan folyamatot, ami valamilyen formában köthető az ügyfelekkel való együttműködéshez, a meglévő ügyfelek kiszolgálásához, a nekik történő újraértékesítéshez vagy potenciális ügyfelek megkereséséhez. A CRM-fogalom elterjedése és használata szorosan köthető az ezeket a folyamatokat támogató szoftverekhez, amelyek ezen a néven a kilencvenes évek közepe óta léteznek.
Integrált?
Az az állapot, amikor egy rendszer (esetünkben integrált vállalatirányítási rendszer) különböző felületei egységes keretrendszerben, egy központi adatbázisban dolgoznak, a különböző üzleti területek (logisztika, pénzügy, gyártás stb.) esetében is. Az integráció nagy előnye az adatok egységes kezelése (megszűnik a duplikáció és a felesleges adminisztráció, az információk könnyebben nyomon követhetőek), illetve megfelelő jogosultságok mellett mindenki számára láthatóvá válnak a szükséges adatok.
Szükséges-e külön adatbázis-kezelő motor az alkalmazáshoz?
Nem. Az abas rendszerének része egy objektumorientált adatbázismotor.
XML (Extensible Markup Language)
Az XML a W3C szervezet által ajánlott általános célú leíró nyelv, speciális célú leíró nyelvek létrehozására. Különböző adattípusok leírására képes, elsődleges célja strukturált szöveg és információ megosztása az interneten keresztül. Az XML-en alapuló nyelvek (például RDF, RSS stb.) leírása formális, így lehetővé téve a programok számára a dokumentumok módosítását és validálását a formátum előzetes ismerete nélkül.
Infosystem?
Az abas ERP standardizált lekérdező és/vagy vezérlő felülete, ahol a felhasználó különféle lekérdezési paraméterek alapján kap információt általában táblázatos formában. Jó példák erre a nyitott szállítások vagy a gyártás központ.
GUI (Graphical User Interface)
Grafikus felhasználói felület. A rendszer különböző funkciói, parancsai jól értelmezhető, szemléletes grafikus elemek segítségével jelennek meg. Ezen a felületen keresztül kezeli a felhasználó a rendszert. A GUI elemeinek tekinthetőek például a parancsikonok.
Maszk
Az adatbázisokon belül különböző adattáblák találhatók. Ezen adattáblák bizonyos mezőinek megjelenítésére szolgál a maszk. Egy adattáblához létezhet több maszk is, ha más-más adattartalmat szeretnénk megjeleníteni.
Vállalatirányítás?
abas!

Vissza a főoldalra